Kategorier
Ikke kategoriseret

Hjem er en retning præmieret af Statens Kunstfond

Statens Kunstfonds Litteraturudvalg har besluttet at tildele en præmiering på kr. 75.000 for værket Hjem er en retning.

Udvalget har følgende motivering for præmieringen:

Naturen er alle vegne i Julie Sten-Knudsens debutdigte, og det er den på en velgørende og uprætentiøs måde, så selv lyden af regn i al sin enkelhed kan åbne for utallige andre verdener: ”Hvis du tænker på mig/er det den ru granitvæg/du mærker/under dine fingre. Hvis du husker mig/så husk mig på samme måde/som du husker/lyden af regn.” Forfatteren er ikke bange for at bruge en slidt metafor som rosen, og hun gør det så overbevisende, at rosen ikke først og fremmest er en metafor, men netop den bleggule rose dét sted dén oktoberdag. Julie Sten-Knudsen er heller ikke bange for at være alvorlig og vemodig. Der er ikke noget ironisk eller vrængende over hendes sammenvævning af det skønne og det grimme. Julie Sten-Knudsen er en klassisk funderet lyriker, og hendes projekt er en seriøs granskning og en næsten moralsk tro på, at der er en mening, og at mennesket er til i verden og har en betydning for andre mennesker. Men også humoren er der plads til, f.eks. som i linjer som disse: ”Nerverne/sidder og jamrer sig/uden på tøjet, tag det af:/skjorte, bukser, sko./Du må leve med kroppens/katastrofer.” Der er en velgørende enkelhed over samlingen, der ubesværet kan færdes mellem stemninger, fra det smukt rolige og eftertænksomme til digte, der er præget af stakåndethed, af angst: ”læg dig ned, perle. Læg dig/på asfalten. Der kører ingen tog/i den retning.”